tiistai 28. tammikuuta 2014

Suunnittelua, palaveerausta ja valintoja

Luonnospalaveri 28.1.2014, tiistaina

Reilu parituntinen vietetty tänään pöydän ääressä miettimässä tulevan kotimme materiaaleja. Mukavan yksimielisesti selvittiin Herra Hoon kanssa, toki muutamalla kompromissilla höystettynä. Esimerkkinä mainittakoon että Rouva Hoo pysyi tyytyväisenä kun sai mustan (ulko)katon ja mies nokitti takaisin valitsemalla takkaan tummanharmaan laatoituksen. Täydellinen win-win -tilanne. :)) 

Kävimme myös Sievitalon edustajan kanssa läpi kotimme pohjapiirustusta. Tehtiin pientä viilausta ja tarkisteltiin jo tehdyt muutokset, että ovat niin kuin jo aiemmin sovittu ja hyvältähän se näytti, jee !

Selkeintä tehdä varmaan ihan pallukoilla lista, millaisista valinnoista tässä virallisessa luonnospalaverissa oli kyse. Olimme saaneet Sievitalolta näppärän valintalomakkeen jo silloin kun sopimus allekirjoitettiin. Näin pääsimme syynäämään eri vaihtoehtoja hyvissä ajoin. Eli eli ... Valintoja kehiin !
  • pääovi, väri, lasi ja painikkeet
  • olohuoneen ulko-ovi, väri, lasi ja painikkeet (ikkunaosa: ristikoilla vaiko ilman)
  • kodinhoitohuoneen ovi, väri, lasi ja painikkeet (ikkunaosa: ristikoilla vaiko ilman)
  • ikkunoiden ulosnäkyvien alumiiniosien väri (ikkunaosa: ristikoilla vaiko ilman)
  • sälekaihtimet
  • hyttyspuitteet
  • pariovi ja lasi
  • väliovien painikkeet ja peltikilvet
  • kostean tilan ovi
  • saunan lasiovi
  • kattopaneelit
  • saunan paneelit ja pesuhuoneen katto sekä laudemateriaali
 Näiden lisäksi lomakkeelta löytyy tarvittaessa vielä vaihtoehdot yläkerran parvekeoveen, teknisen tilan ulko-oveen sekä autotallin nosto-oviin.

Ja nyt kun yhteenvetojen teossa on tekemisen meininkiä niin listataampa tässä toimenpiteet, jotka valmisteltiin ja ilmoitettiin Sievitalolle ennen luonnospalavereria.
  • julkisivuvärit (+ värikoodi) -->  ulkoverhouksenlaudoituksen koko, pilarit (väri), palkit (väri), syöksytorvet (väri), vesikourut (väri), sekä muiden kattoturvatuotteiden värit
  • vesikatto (väri ja materiaali)
  • lämmitysjärjestelmä
Saimme Sievitalolta myös todella kullanarvoisen muistilistan asioista ja dokumenteista mitä he tarvitsivat projektimme käynnistämiseen ja tässäpä vielä listaus niistäkin. ;)
  • pääsuunnittelijan yhteystiedot
  • ajo-ohje tontille
  • kiinteistötunnus
  • tonttikartta dwg -tiedostona
  • rakennustapaohjeet
  • sijoitusluonnos
  • LVI -kortti
  • vesi- ja viemäri liitoskohtalausunto
  • sähköliitoskohta
  • muun toimittajan rakennuksen (esim. autotallin) pohjakuva
Kuten näkyy, kaikenlaista muistettavaa on jo, vaikkei tontilla ole vielä minkäänlaista kuoppaa kaivettu. Sitä olis ollu harmaissa täissä näiden kaikkien kanssa ilman näitä asianmukaisia rakentajalle tarkoitettuja muistilistoja. Ja pääsuunnittelijamme avustuksella ensimmäisestä paperihärdellistä selvittiin mielestämme hyvin arvosanoin. ;) Kohti seuraavaa, rinnustin rottingilla !

 


Takan valinta

Se oli rakkautta ensisilmäyksellä ! 
Meidän takkamme tulee juuri tuolla kuvan laatalla (harmaa ohut raita), sivuihin slammaus (valkoinen antiikki), luukut kiiltokromisena. 
Kuuran peruskorkeus on 180 cm, tulemme lisäämään tähän yhden korotuspalan (30 cm).

Suunnitteilla on, että takka tulisi tilanjakajaksi olohuoneen ja ruokailutilan väliin, jolloin paikka on kuin luotu kaksipuoleiselle takalle. Ajatus siitä, että voisi nauttia takkatulen loimusta olohuoneessa istuskellessa sekä ruokapöydän ääressä samanaikaisesti, vei meidät mennessään. :) Askarruttamaan jäi kuitenkin se, kun meidän nykyinen ruokapöytämme on n. 220 cm pitkä. Tuleekohan ruokailutilan kulkuväylästä liian ahdas ... Heitimmekin pallon Sievitalon arkkitehdille, josko meidän valitsemalle kaksipuoleiselle takalle löytyisi järkevän näköinen sijoituskohta, ilman että yleisilme olisi ahtaan oloinen. Vai meneekö pöytä vaihtoon. ;) 
Nyt jännityksellä odottelemme kuinka visiomme toteutuksen käy ! 

Idea leivinuunin yhdistämisestä takkaan joutui "romukoppaan". Ajattelin käyttäväni leivinuunia pääasiassa puurojen ja pataruokien haudutteluun, mutta sainkin tietää ettei näiden valmistamiseen erillistä leivinuunia tarvita. Onnistuu kuulemma kätevästi takan tulipesässä tähän tarkoitetun ritilän päällä, joten erillinen leivinuuni sai tämän emännän kyökistä jäädä.

Uuniseppien Kuura yksipuolisena.
(Kuva: www.uunisepat.fi)


Maalin valinta

Ja se ulkolaudoituksen väri ... Onko liian tumma, onko liian ruskea vaiko harmaa ...
Jos vähän vaaleampi sävy ... Ei, jos se jääkin liian vaisuksi ...
Talon värin valinta tuntuu olevan yhtä hankalaa kuin lämmitysjärjestelmän valinta.

(Onneksi lämmitysjärjestelmä on jo saatu valittua ! Pitkällisen fundeeraamisen jälkeen päädyimme vesi- ilma- lämpöpumppuun, vesikiertoisella lattialämmityksellä.)


Prosyyrejä ihmetellessä.

Nuo ruskean harmaat värit miellyttävät silmää tällä hetkellä eniten.
Esimerkiksi Teknokselta väri 7533 tai Tikkurilan väri 568X eivät tunnu huonoilta vaihtoehdoilta. Täytyy hakea pienet malliväripurkit ainakin näistä väreistä ja ehkä joku "musta hevonen" kolmanneksi sekoittamaan pakkaa. ;)
Katsotaan miltä ne sitten näyttävät puulautaan sipaistuina.






Keikka K-Rautaan takana ja mukaan tarttui kahden eri valmistajan ulkomaalia: 
  • Teknos väri no. 7533 
  • Tikkurila väri no. 568X

Kaikki valmista vertailevaan tutkimukseen.

Nämä värit ovat hyvin lähellä toisiaan ja purkit avattuamme eroa tuskin huomasi. 
Eipähän mene värivalinta aivan metsään, valitsi kumman värin vaan. ;) Turvallista !

Kuten sanottu, melkeimpä voisi väittää että samasta purkista kaikki. ;) 
Päälimmäinen laudanpätkä on maalattu Teknoksen värillä ja keskimmäinen lauta Tikkurilalla. Alimmaiseen raakalautaan maalasimme molempia selkeyttääksemme värieroja. Siinä meni yksi päivä laudanpätkät käsissä kävelemiseen. Värejä vertailtiin eri valoissa; hämärässä, kirkkaassa ja erilaisissa luonnonvaloissa parvekkeella. 

Tulevan kotimme olisi voinut maalata kummalla värillä tahansa, mutta päätös oli kuitenkin tehtävä. Molemmat värit olivat sitä mitä haimmekin, eli valosta riippuen väri näyttää välillä harmaammalta ja välillä ruskeammalta. Ratkaiseva tekijä löytyi värien tummuuseroista. Teknoksen väri oli mielestämme aavistuksen vaaleampi ja jollakin tavalla "raikkaampi" kuin Tikkurilan. Joten tuleva kotimme saa värikseen Teknoksen 7533:n. :)

Yritin napsia semmoiset kuvat, joissa nämä harmaan ja ruskean erot edes vähän näkyisivät. Ylemmässä kuvassa pitäisi laudat näyttää ruskeammalta ja alemmassa vastaavasti taas taittaa enemmän harmaaseen ... Ainakin yritin. ;)


 
Ja pikkulapanen havittelemassa maailman ihmeellisimpiä asioita, kuiten laudanpätkiä sohvalla.
Miksi äiti on ne siihen laittanut ?





Ja sitten olisi se luonnospalaveri viikon päästä ... 
Tuntuu vielä niin epätodelliselta tämä meidän projekti kun pöydällä pyörittelee pohjapiirustuksia, värikarttoja, materiaalikuvastoja... Onko se oikeasti meidän tuleva koti ? Kyllä ! :)

Ensimmäisessä luonnospalaverissa meidän pitäisi päättää ainakin seuraavat asiat:
  • ulko-ovet
  • sisäovet
  • ovien vetimet 
  • sisäkattomateriaali
Ulkokatoksi olemme jo aikaisemmin valinneet mustan konesaumajäljitelmäpeltikaton.

Sievitalon toimituspakettiin kuuluvaa Uuniseppien Saana -takkaa harkitsemme vaihdettavaksi. Lauantaina olisi tarkoitus käydä Karhulassa vierailemassa Uunisepillä katsomassa tarjonta. Tällä hetkellä ajatus leivinuunillisesta takasta tuntuu pyörivän mielessä aika vahvana, mutta katsotaan jääkö ajatustasolle. ;)
 

3 kommenttia:

  1. Hei! Onpas kiva taas päästä lukemaan uutta blogia Sievitalon rakentamisesta! Edellisen blogin Sievitalo tulikin jo valmiiksi :). Meille oma Sievitalo on tilattuna ja nyt malttamattomana odotellaan roudan sulamista, että päästään pohja aukaisemaan.
    Paljon tsemppiä projektillenne ja varmasti täällä yksi tuleva Sievitalolainen innolla seuraa blogianne!
    -Pihla148

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka !

      Kiitos, kiitos. :)
      Mukava kuulla, että blogimme kiinnostaa. Toivottavasti tulisi muitakin uusia Sievitalon blogeja. Jo valmistuneitakin tulee seurattua vielä, mutta uudet projektit ovat jostakin kumman syystä nyt itselle lähimpänä sydäntä. ;) Toivottavasti viihdytte blogimme parissa.
      Meillä pystytys sovittu alkavaksi viikolla 24 ja viikolla 48 pitäisi olla valmista.

      Lykkyä tykö teille myös ja ajatuksia olisi kiva vaihtaa jatkossakin kuinka molempien projektit etenee.

      Poista
  2. Enköhän minä täällä hääri kommentoimassa ja samalla voin toki kertoa meidänkin projektista. Meillä rakennuslupahakemus vietiin viikko sitten ja päätöstä postilaatikkoon odotellaan :). Nyt tehtävänä on kilpailuttaa maa-ainekset, sekä kaivuutyö ja toivoa aikaista kevättä... varsinkin projektin alkuun tuntuu riittävän hirveästi selvitettävää ja näin "ummikkona" kaikki täytyy juurta jaksain kysellä ;), mutta mukavaahan tämä on!

    VastaaPoista